چیزهایی که باید درباره کاشی کار بدانید
در طراحی بنا بر اصالت هنری کاشی کاری عهد سلجوقیان که توسط هنرمندان و معماران ایرانی به وجود آمد و در زمان صفویه کامل شد تأکید شدهاست. معماری آن توسط عبدالعزیز فرمانفرماییان طراحی شد. این بنا باشکوهترین ساختمان شیوه آذری و شاید کل معماری ایران است که در کنار آن آرامگاه سلطان محمد خدابنده (الجایتو) ساخته شدهاست. تزیینات و چگونگی ساخت این آرامگاه در واقع نقطهٔ عطفی در معماری آن دوران بوده به این شکل که سبکی جدید را در معماری بهوجود آورده که از معماری سلجوقی جدا شدهاست. گنبد سلطانیه آرامگاه اُلجایتو (سلطان محمد خدابنده) است. بهشمار میرود. گنبد سلطانیه در سال ۲۰۰۵ میلادی در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست. ق برابر با سال ۹۴-۱۰۹۳ میلادی ساخته شدهاست. از حیاط به زیرزمین چهار ورودی وجود دارد که دو راه آن با سنگ گرفته شدهاست. در کنار جادهٔ اصلی قشم درگهان که از هلر گذر میکند مسجد قبا وجود دارد. در جنوب شرق روستای هلر و در کنار جاده ای که به روستای رمچاه متصل میشود ۱۷ حلقه قنات وجود دارد؛ که با آب باران این چاهها پر میشود و مردم از آن استفاده میکنند. در سال یک روز مردم هلر به آن جا می رودند و چاهها را پاک و بازسازی میکنند.
یخچالهای برقی با کارایی بسیار بالا نیز وجود دارند، مانند یخچالهای شرکت Sun Frost، که برخی از آنها تنها معادل نصف یخچالهای موجود در بازار الکتریسیته مصرف میکنند. این مسجد دارای دو مناره، هر یک به ارتفاع ۲۸/۴۰ متر میباشد که تمامی با سنگ تراورتن پوشیده شده و عبارت «الملکلله» روی آنها نقش بستهاست. این چهار تن که نام آنها فاضل، شرفا، بدک، عاشور بودهاست، اهل کهورستان (بین بندرعباس و خمیر) بودهاند که از دست حاکم آن جا فرار کرده و به هلر پناه آوردند. استفاده از سموم دفع آفات که از سال ۱۹۵۰ آغاز شد، به ۲٫۵ میلیون تن در سال در جهان افزایش یافته است، با این وجود از بین رفتن محصولات توسط آفت نسبتاً ثابت مانده است. همچنین سالن این مسجد در جهت اصلی جغرافیایی آن (شمال، جنوب، شرق، غرب) ۶ درب وجود دارد. در ضلع جنوبی صحن، ایوان اصلی و در پشت طرفین آن گنبدخانه و شبستانهای ستوندار قرار دارد.
گنبد مزبور در پنج فرسخی سمت شرقی شهر زنجان در داخل باروی شهر قدیم سلطانیه قرار گرفته و بنایی است هشت ضلعی که طول هر ضلع آن ۸۰ گز است. گنبد سلطانیه با رنگ فیروزهای خود از تمام نقاط شهر پیداست. اما نقض عهد کردند.» هما ناطق این منشور را نخستین مرتبه در تاریخ ایران میداند که دولت خود را مسئول پاسخگویی کاشی کف به مردم یافت. خود گنبد از کاشیهای فیروزهای رنگ پوشیده و سقف داخل اتاقهای بالا با گچبریها و آجرهای رنگارنگ تزیین یافتهاست. ازاره داخل بقعه تا ارتفاع یک متر از سنگ پوشیده شدهاست و ما بقی سطح داخل بقعه با گچ اندود شدهاست. دور اول تزئینات آجر و کاشی بوده که به واسطه آجر و کاشی آیاتی از قرآن و نام الله و محمد و علی و نام سلطان نوشته شدهاست اما پس از مدتی به دلیلی ناشناخته سلطان محمد خدابنده دستور پوشانیدن تزئینات کاشی با اندود گچ را میدهد.
موقعیت جغرافیایی روستای هلر با توجه به قرار گرفتن در مسیر قشم به درگهان و اتوبان ترانزیت کشوری ، وجود تعداد زیاد کارگاههای قنادی و تولید انواع حلوا و شیرینی و کیک معروف هلری ، کارگاههای نجاری و آهنگری ، تعمیرگاههای وسایل برقی و خودرو و همچنین فروشگاههای عمده و خرده فروشی محصولات خارجی و داخلی بر جذابیت و شهرت این روستا افزوده و نیاز ساکنین و جزیره نشینان و گردشگران را تامین می کند . پارک ساحلی روستای هلر و چولوون و همچنین کوه هلر که بهترین دیدگاه را از بالا به هلر و درگهان دارد. زیرسازی بنا از سنگ اصفهان و بتن مسلح و دارای گنبدی به شکل عدسی است که پایههای آن را ستونهای مورب از بدنه اصلی ساختمان جدا کردهاست. اولین گنبدی که «پس از سایبان حصیری موسی بن خزرج» برفراز قبر فاطمه معصومه بنا شد، قبهای برجی شکل بود که به همت زینب دختر محمد تقی از مصالح آجر و سنگ و گچ در اواسط قرن سوم هجری ساخته شد. این بنا شامل ۸ ایوان و ۸ مناره است که گفته میشود از ۸ در بهشت (ابواب البر یا درهای نیکی) الگو گرفتهاست. هشت مناره نیز در اطراف گنبد دارد؛ و قدیمیترین گنبد دوپوش موجود در ایران است.